En person som för en reglage från sur gubbe till glad gubbe

Seminarium - bedömning

Välkommen till en seminarie-eftermiddag på temat Bedömning

Vi träffas på Alandia kultur och kongress tisdagen den 5 november 2024 kl 12.00. 

Länken till anmälningsblanketten är https://bit.ly/seminarium2_2024. Kostnaden för eftermiddagen är 25 euro och summan är bindande efter att anmälningen stänger den 28 oktober. 

Programmet och schema över vilka målgrupper föreläsningarna primärt vänder sig till hittar ni under Bilagor. Det är fritt att välja en föreläsning som inte exakt motsvarar den målgrupp du jobbar med om föreläsningsinnehållet är lockande eller relevant. 

Observera att platserna är begränsade!

Nedan kan du läsa om de olika föreläsarna, vilka de är samt föreläsningsinnehåll.

Seminariet planeras och genomförs i samarbete med Centret för livslångt lärande

Logo för Åbo akademi, Centret för livslångt lärande

Bedömning och väbefinnande - prof. Christian Lundahl, kl ca 12.10 - 12.50

Innehåll
Föreläsningen utgår från den senaste forskningen om hur bedömning hänger ihop med elevers prestationer och hälsa och fokuserar på hur lärare kan utveckla bedömarkompetens för en hållbar bedömning och ett hållbart lärande.

Målgrupp samtliga

Om föreläsaren
Christian är professor i pedagogik vid Örebro universitet och har forskat i mer än 20 år om betyg, bedömning och kunskapsmätning.

Foto på Christian Lundahl

Dokumentationens roll i pedagogisk verksamhet - Mikaela Svanbäck-Laaksonen, kl 13.00 - 13.50

Innehåll
Föreläsningen fokuserar på pedagogisk dokumentation och hur barnets lärande kan dokumenteras på olika sätt beroende på ändamålen. Dokumentation diskuteras och problematiseras ur ett pedagogiskt perspektiv.

Målgrupp barnomsorgen

Om föreläsaren
Mikaela arbetar som universitetslektor och kandidatprogramansvarig vid utbildningsprogrammet för lärare inom småbarnspedagogik vid Åbo Akademi i Vasa. Hon är intresserad av och har olika projekt på gång inom rörelse/fysisk aktivitet, ledarskap och dokumentation. Redskapsgymnastik, gymträning och skogspromenader är sådant Mikaela sysslar med på fritiden.

Foto på Mikaela Svanbäck-Laaksonen

Samsyn på bedömning i kollegiet - Heidi Sourander, kl 13.00 - 13.50

Innehåll
Under föreläsningen får ni en kort presentation av hur S:t Karins svenska skola gått tillväga gällande bedömning. Vad är problematiskt? Hur får man alla engagerade? Behöver alla vara överens? Ni får också tips och förslag på hur man t.ex. kan göra för att nå en gemensam linje i kollegiet, och vad man behöver informera elever och vårdnadshavare om.

Målgrupp åk 1 - 9

Om föreläsaren
Heidi jobbar i S:t Karins svenska skola och har varit lärare sedan 2008. Tidigare har hon också jobbat i åk 7-9 och i yrkeshögskola, vilket har gett henne en bred erfarenhet av bedömning. Heidi har suttit med i stadens arbetsgrupp för betyg och bedömning. Hon har deltagit i samtliga fortbildningar kring bedömning de senaste åren. Heidi har i sin egen skola koordinerat samsynen i kollegiet.

Foto på Heidi Sourander

Bedömning för lärande - Christian Lundahl, kl 13.00 - 13.50

Innehåll
Föreläsningen har fokus på praktiska strategier för att arbeta med formativ bedömning kring transparens, feedback och kamratbedömning. 

Målgrupp gymnasium och högskola

Om föreläsaren
Christian är professor i pedagogik vid Örebro universitet och har forskat i mer än 20 år om betyg, bedömning och kunskapsmätning

Foto på Christian Lundahl

Workshop: Verktyg för att utveckla samsyn kring bedömning - Mia Skog, kl 13.00 - 13.50

Innehåll
Hur utvecklar vi i vår skola en gemensam bedömningskultur som är hållbar och sporrande? Vad är viktigt att tänka på för mig som rektor, ledare och medlem i ledningsgruppen?

Målgrupp Utbildningschefer, rektorer och föreståndare

Om föreläsaren
Mia är lärare och biolog som nu jobbar med skolutveckling. Hållbarhet, lärstigar, bedömning och digitalisering är teman som hon ofta jobbar med. Mia är fascinerad av livslångt lärande!

Foto på Mia Skog

Stöd för lärande inom barnomsorgen - Eva Staffans, kl 14.15 - 15.10 

Innehåll
Föreläsningen kommer att ha ett tydligt fokus på stöd för lärande. Stöd för lärande för barnen är framträdande som förankras i principen om inkludering. Vad behöver pedagoger tänka på inför och efter att en pedagogisk bedömning gjorts och avslutningsvis även vikten av dokumentation. I föreläsningen kan också finnas inslag av korta (reflektions)frågor till åhörarna.

Målgrupp barnomsorgen

Om föreläsaren
Eva är en ganska nydisputerad, nyfiken speciallärare som tycker om att lösa olika problem och utmaningar som hon kan stå inför. Hon balanserar den vetenskapliga akademiska miljön med kreativitet, allt från att måla till att inreda lastbilar.

Foto på Eva STaffans

Q&A, Katarina och Mia besvarar frågor om bedömning - Katarina Halme-Wiklund och Mia Skog, 14.15 - 15.10

Innehåll
Vi diskuterar bedömning enligt grundskolans läroplan. Under föreläsningen kommer Katarina och Mia att besvara lärares frågor kring bedömning och presentera konkreta case som ger dig praktiska verktyg och inspiration för din egen undervisning. Missa inte chansen att få värdefulla insikter och tips som kan stärka dig i din roll som lärare! Observera att ni kan skriva in era frågor i anmälningsblanketten. 

Målgrupp grundskolan

Om föreläsarna
Katarina är specialsakkunnig på utbildningsbyrån vid Ålands landskapsregering och har grundskolefrågor som sitt ansvarsområde. Hon var också med i framtagningen av den nu aktuella läroplanen för grundskolan.

Mia är lärare och biolog som nu jobbar med skolutveckling. Hållbarhet, lärstigar, bedömning och digitalisering är teman som hon ofta jobbar med. Mia är fascinerad av livslångt lärande! 

Foto på Mia Skog

AI och utbildning - John Henriksson, kl 14.15 - 15.10

Innehåll
Hur ser AI ut nu och vad vet vi om hur den påverkar lärande och bedömning?

Målgrupp gymnasiet och högskolan samt grundskolans åk 7 - 9

Om föreläsaren
John, som är utbildningsplanerare och doktorand, har en lärarbakgrund och arbetar med professionsutveckling för personal inom utbildningssektorn. Målgruppen är personal från småbarnspedagogiken till universitet. Han har specialiserat sig på lärares och elevers digitala kompetens och digital skolutveckling och hans forskning fokuserar på popularisering av vetenskap. John brinner för digital jämlikhet och social hållbarhet. 

foto på John Henriksson

Bedömning inom andra stadiets yrkesutbildning - Johanna Lind, kl 14.15 - 15.10

Innehåll
Jag tänkte baka en kaka. Min kaka ska få vitsord. Hur jag gjorde kakan ska få vitsord. Hur jag tog er i beaktande när jag bakade kakan ska få ett vitsord. Hur kan vi bedöma yrkeskunskap? Betyder yrkesskicklighet automatiskt ett berömligt vitsord? Kan jag få ett berömligt vitsord trots att kakan blev både platt och vidbränd? 

Tillsammans kommer vi att diskutera hur bedömning kan ske inom yrkesutbildning.

Målgrupp gymnasiet

Om föreläsaren
Johanna är sjukskötare och yrkeslärare och har 17 års erfaranhet från andra stadiets yrkesutbildning. Hon har varit med om minst fem läroplansförändringar, den stora yrkesutbildningsreformen 2017 och många utvecklingsuppdrag. Johannas favorit arbetsuppgift är Mästare-tävlingarna, Finska mästerskapet i yrkesskicklighet. 

Foto på Johanna Lind

Hur utveckla en hållbar bedömningskultur? - Christian Lundahl, kl 14.15 - 15.10

Innehåll
Föreläsningen fokuserar på hur man kan utveckla en hållbar bedömningskultur. Den utgår ifrån hur man kan leda och organisera ett utvecklingsarbete kring bedömarkompetens som främjar hållbar bedömning och hållbart lärande.

Målgrupp Utbildningschefer, rektorer och föreståndare

Om föreläsaren
Christian är professor i pedagogik vid Örebro universitet och har forskat i mer än 20 år om betyg, bedömning och kunskapsmätning.

Foto på Christian Lundahl

Avslutande diskussion med Eva Staffans, John Henriksson och Christian Lundahl, kl 15.20 - 16.00

Innehåll
Diskussionen rör sig kring relevanta givna frågor som rör bedömning. Mia Skog fungerar som diskussionsledare.

Målgrupp samtliga